Articol de Alex Dragan

Rework este o carte scrisa de catre cei care au dezvoltat limbajul de programare Ruby on Rails. Asta m-a atras prima oara la ea, precum si stilul foarte usor si succint in care prezinta informatiile. Se vorbeste despre cat de mult ne ajuta tehnologia din prezent sa cream un business de succes si ca putem face mai multe si mai ieftin decat in trecut. Pentru cine vrea sa porneasca o afacere, aceasta carte poate fi un prim pas care-ti prezinta un model de succes de executie.

Cateva idei faine pe care le-am extras din carte:
– Poti construi o afacere de succes, daca unii au reusit dupa 3-4 incercari nu inseamna ca si tu vei reusi la fel. Greselile unora sunt greselilor lor, nu ale tale. Nu te compara cu altii. Sansele de succes ale unuia care a dat-o in bara de 4 ori sunt la fel de mari ca ale unuia care nici nu a inceput.
– Persoanele workaholice, de obicei tind sa o dea in bara intentionat, pentru a avea si mai mult de munca. Se uita urat la tine cand pleci la 6 de la birou, te fac sa te simti prost. Nu pica in capcana, decat sa stai doar ca sa incalzesti scaunul, mai bine pleaca. Nimeni nu poate veni cu o solutie atunci cand e obosit. Corpul are nevoie de somn. Daca vrei o problema sa fie rezolvata da-o unuia care e ocupat. Isi va strecura timp sa o rezolve si o va face intr-un mod cat mai eficient posibil. Doar nu vrei pe cineva care sa-ti rezolve o problema timp de o viata.
– Incepe sa rezolvi o problema de-ale tale, pentru ca vei stii ce anume sa faci. Atunci cand te pui in postura clientului si incerci sa-i rezolvi o problema, nu stii exact in ce directie s-o iei, fie te duci prea departe, fie abordezi problema mult prea superficial. Incepe cu problemele tale.
– Nu te mai gandi cum sa faci exit cand nici macar nu ai inceput o afacere. E ca si cum in ziua nuntii te-ai intalni cu un avocat specializat pe divort. Nu te mai entuziasma la ideea ca vei lua finantare, poate nici nu ai nevoie de asa ceva. Multi angeli investori sunt de fapt devil investor. Faci un business ca sa scapi de sefi si, cand colo, dai de un sef cand iei finantare. In loc sa faci ce vrea clientul, te apuci sa faci ce vrea investitorul si astfel iti ingropi afacerea.
– Concentreaza-te pe o problema care nu se va schimba. Continua sa faci soft usor de folosit si rapid, asta si-a dorit lumea si acum 10 ani, asta vrea si acum si asta isi va dori si pe viitor. Nimeni nu o sa zica: “Ce mi-as dori ca programul asta sa mearga mai
prost!”
– Opreste-te cu ideea ca ai nevoie de o scula buna pentru a face treaba. Van Halen canta misto si la o chitara scumpa, dar si la o vechitura, pe cand tu, care abia ai invatat sa tii o chitara in mana, degeaba iti cumperi una de mii de euro, pentru ca tot prost se va auzi la inceput.
– Evita intreruperile. Omoara productivitatea. Gandeste-te daca sunt cu adevarat necesare.
– Meeting-urile sunt moartea, iar planificarea lor in Outlook este oribila. Nu poti planifica un meeting de 7 minute chiar daca stii ca atat dureaza. Fa-le cat mai rapide si eficiente posibil si incearca sa le eviti pe cati posibil.
– Pentru inceput e suficient sa ai un produs mediocru pe care sa-l imbunatatesti constant.
– Nu mai face liste lungi pentru ca nu le vei rezolva niciodata. Incerca sa prioritizezi task-urile.
– Pe cat posibil, incearca sa-ti educi clientii.
– Invata sa spui NU cererilor de la clienti. Henry Ford a spus ca daca s-ar fi luat dupa clienti, le-ar fi oferit un cal mai rapid.
– Documenteaza behind the scenes, toata lumea e curioasa cum se face un lucru.
– Nu exista succes peste noapte si nu mai visa ca publicatii mari sa scrie despre tine. Nu mai trimite acelasi spam la toate ziarele ca sa scrie despre tine. Personalizeaza mesajele!
– Cand vine vorba de angajat, fa tu treaba intai pentru a vedea exact cum se face, pentru a vedea daca nu cumva o poti face chiar tu, pentru a sti cand sa aplauzi si cand sa critici. Nu te mai baza pe CV-uri, toata lumea poate face un CV impresionant, in schimb cere o scrisoare de intentie. Tu vrei un om care sa fie interesat de compania si produsul tau, nu de un om care trimite acelasi CV la toate companiile in speranta unui loc de munca. Uita ce a facut omul in trecut, pentru ca nu este relevant in prezent. Pune-l la treaba sa vezi cum reactioneaza, ce intrebari pune, cum face fata stresului, cum rezolva anumite task-uri. Incearca sa gasesti oameni capabili sa se managerieze singuri, pentru cat mai multa eficienta, si incearca sa angajaezi intotdeauna pe cel care scrie cel mai bine, indiferent de functia pe care o va ocupa. In ziua de azi scrisul este foarte important, iar cine scrie bine, stie sa se exprime, sa comunice si sa se faca usor inteles.
– Cand vine vorba de lucruri rele, tu ca CEO trebuie sa-ti asumi raspunderea si sa-ti ceri scuze, apoi sa incepi sa repari lucrurile. Nu matura totul sub covor, pentru ca se afla si atunci reputatia dispare.
– Nu mai da anunturi cu cautam ninja developer si rockstari testeri, este foarte lame. Comporta-te cu angajatii, nu ca si cum ar avea 13 ani si ar cere voie la baie, ci ca si cum ar fi oameni in toata firea. Ceea ce si sunt.
– Cultura organizationala se construieste in timp, nu peste noapte.
– Daca un task e ASAP, inseamna ca restul nu sunt.

In concluzie, Rework este o carte din care poti invata cum sa fii disciplinat, eficient, iar aplicand lectiile din ea, ai mai multe sanse sa fondezi o companie de succes pe termen lung.

Sursa foto