Carte aparuta la Editura Publica.

Da, recunosc ca e un pic “hustlery” si “cheeky” (are 28 de ani si i-au iesit o multime de afaceri asa ca e de inteles), dar are o atitudine non-conformista care mai aeriseste sabloanele din lumea afacerilor si unele idei mi s-au parut foarte bune, astfel incat merita incercate.

Am spicuit mai jos in cuvintele si intelegerea mea ce mi-a atras atentia, dar nu va multumiti doar cu atat, cititi cartea ca sa vedeti ce va atrage voua atentia si, mai ales, felul cum le-a aplicat Nathan in cazuri reale. Am avut mici incoveniente cu felul in care sunt tradusi unii termeni si am ales sa ii citez in engleza unde mi s-a parut ca este mai clar asa. Deci sa vedem care sunt ideile cele mai interesante:

– “Multi oameni cred ca nu se pricep sa faca bani cand de fapt nu se pricep sa ii foloseasca.” (Frank A. Clark)

– “New Rich” nu sunt cei care muncesc non-stop intr-o nesfarsita cursa pentru mai mult, ci cei care vor sa dezvolte niste afaceri care sa genereze un venit semi-pasiv, care sa le permita sa se bucure din plin de viata si banii castigati. Nu putere, bogatie si faima, ci libertate, siguranta si bucurie.

– Întreabă-te cand trebuie sa decizi sa faci ceva, cat de eficient vei folosi in acea activitate principalele tale resurse: timpul, banii si energia.

– Nu te concentra pe un singur lucru in care sa te specializezi, ci dezvolta-ti cat mai multe competente si abilitati in toate directiile de care te simti atras. Nu deveni un specialist, ci un generalist. Avantajul este ca vei avea mai multe modele mentale pe care sa le transferi dintr-un domeniu in altul si o viziune mai larga asupra lumii care te va face sa inovezi la un alt nivel.

– Copiaza ce face concurenta, studiaza-i in detaliu, invata din tot ce fac bine si mai putin bine, copiaza ce functioneaza si inoveaza acolo unde modelul lor nu functioneaza. Nu iti irosi timpul si banii sa descoperi roata, copiaza roata concurentei si adauga-i o mica imbunatatire care sa o faca sa mearga mai eficient.

– In loc sa iti propui sa ai ceva (casa, masina, job, faima etc.), propune-ti sa creezi sisteme care sa iti dea acel ceva. In loc sa iti doresti oua de aur, doreste-ti cat mai multe gaini care sa faca oua de aur.

– “Sistemele ii fac pe cei bogati si mai bogati, iar obiectivele ii fac pe cei saraci si mai saraci.” (Nathan Latka)

– In loc sa construiesti tu cu mult efort o piata noua, cauta una existenta si puternica, vezi de ce infrastructura sau servicii are nevoie si pune-le la dispozitie acele lucruri. In loc sa visezi la lansarea unei noi cafenele, mai bine castiga bani oferindu-le tuturor cafenelelor ceva ce le lipseste sau nu o fac suficient de bine.

– “Vinde-le tarnacoape cautatorilor de aur” (Nathan Latka)

– Construieste-ti strategia de achizitii (sau lansare) de firme astfel incat sa poti face cross-selling intre ele, fiecare noua achizitie sa aduca o valoare adaugata intregului ecosistem de firme pe care le ai deja.

– “Multiplying is when you find the patterns that link different projects and then leverage those connections so each venture makes way more than it could have on its own. Multiplying is the epitome of working smarter, not harder.” (Nathan Latka)

– Orice afacere noua (cumparata sau lansata) iti va solicita un efort mai mare la inceput, dar foloseste acest timp pentru a automatiza si eficientiza la maxim acea afacere in primele 3 luni astfel incat sa creasca si sa genereze profit cu un minim efort ulterior. Si dupa ce ai pus sistemul pe picioare, cauta urmatoarea afacere care sa potenteze cumva pe cele existente.

– Norocul nu tine de intamplare, cat de atitudine si strategie. Norocul ti-l atragi cand ai o atitudine deschisa, curioasa, optimista si strategii eficace in tot ce faci.

– Concentreaza-te 80% din timp asupra proiectului cel mai rentabil pe care il ai, dar aloca mereu 20% din timp unor alte proiecte mai mici pe care sa le cresti sau sa le administrezi cu minim de efort.

– “The last reason I’m obsessed with the Three-Focus Rule touches on everything I’ve said so far: it lets you test ideas (swing, miss, learn), multiply them (find and capitalize on the patterns), and then use that knowledge to launch brand-new ventures.” (Nathan Latka)

– Cand vrei sa incepi o afacere noua, incepe prin a studia in profunzime concurenta, pana descoperi tiparele pe care le folosesc ei ca sa aiba succes, pana intelegi toate strategiile si tacticile care functioneaza deja pentru ei, si, pe urma, te gandesti cum ai putea sa le egalezi sau imbunatatesti. Nu mai visa la “disruption” si “nemaivazut, nemaiauzit”, ci focuseaza-te pe “un pic mai bine cu efort minim si profit constant in contul meu”.

– “Finding the patterns that link successful businesses is like decoding the secrets behind a win. That’s essentially what you’re doing when you’re copying—you’re looking for the patterns that got your competitors to the top. Then you’re using that information to match or beat them. When you do this, you’re essentially getting a free business lesson. If you don’t copy these free lessons, you’ll have to do what those with less knowledge do: pay to learn the lessons yourself.” (Nathan Latka)

– “So set big, audacious goals, then forget the goals and focus on creating a system to produce the outcome you want not just once, but over and over again. That’s how we improve our performance, productivity, and results. Once the system is in place it will free you up to achieve even more audacious and imaginative things that seemed impossible.” (Nathan Latka)

– Pentru a pune la punct un sistem care sa functioneze cat mai autonom trebuie sa acorzi atentie celor mai mici detalii. Altfel, oricare dintre aceste detalii ignorate iti pot bloca sau incetini sistemul.

– “Systems thinking requires you to give up making money today in exchange for taking the time, energy, and sweat equity to set up systems that will do the work for you in the future.” (Nathan Latka)

– Ca sa iti testezi capacitatea de a descrie complet un sistem, du-te cu documentul respectiv la cineva care habar nu are de domeniul respectiv si vezi daca poate urma fara ajutor pasii necesari in executarea procesului. Urmareste-i actiunile si, daca apar blocaje, imbunatateste exprimarea sau adauga noi pasi in procesul tau. Daca ai reusit sa obtii un sistem/proces clar, el va putea fi pus in practica repede si ieftin de un angajat, freelancer sau un software.

– “The New Rich go to extensive lengths to clearly define inputs, procedures, and outputs, then always study their stocks and look for feedback loops that can save them time and make them more money.” (Nathan Latka)

– Optimizarea sistemului/procesului se face prin sondarea in cele mai mici detalii a activitatii, apoi cauti modalitati de micsorare a numarului de pasi. Nu vrei sa iti faci procese complexe care necesite resurse scumpe, ci unele simple care pot fi folosite de aproape oricine.

– Oamenii sunt adesea blocati in folosirea unor sisteme/procese ineficiente si ineficace de care s-au atasat si nu vor sa le schimbe sau imbunatateasca. Vezi de exemplu cat de clar si eficient este procesul pe care l-ai folosit la ultima ta decizie de achizitie importanta (peste 1000$).

– Automatizarea software este optimizarea ideala.

– Cand cauti pe cineva talentat care sa te inlocuiasca intr-unul din sisteme/procese testeaza-l mai intai cu o serie de miniproiecte reale si evaluaza-l in functie de rezultatele concrete pe care le obtine. Si abia dupa aceea citeste-i CV-ul, intalneste-te cu el si vezi daca se potriveste cu tine.

– Nu iti cumpara nici un produs de uz personal (masina, haine, gadgets etc.), daca are un pret mai mare decat media zilnica a venitului tau lunar (adica venitul lunar/30). Daca vrei sa te rasfeti cu lucruri pe care nu ti le permiti conform regulii de mai sus, incearca sa le imprumuti cateva zile pe bani sau contra promovarii lor.

– Vorbeste cu clientii, dar nu te apuca sa faci ce iti spun ei. E ca si cum ai intreba un copil mic ce isi doreste de ziua lui.

– Marketingul video este viitorul mai ales daca vrei sa ajungi la tineri.

– E mult mai usor sa cumperi companii mici si subevaluate decat sa le pornesti tu de la zero.

– “A great way to develop expertise that you don’t already have exposure to is by interviewing people in the space. It’s one of the reasons I created my podcast. It allows me to quickly tap into the brains of people who are very smart in spaces I may not know much about, understand what they think is trending and what will be hot a year from now, and dive in.” (Nathan Latka)

– “Our emotions drive most of our purchases, and fear is the strongest among them. When we fear something, we’ll do anything to fix the worry. The most profitable salespeople know this and they feed off our fear by selling the fix. Think about it: the reason you bought renter’s insurance, car insurance, and even insurance for your laptop is because you’re afraid of what could, in theory, go wrong. This may sound slimy, but it doesn’t have to be. People today are less rational and more emotional than ever, but it’s your decision whether to use that opportunity for good or for bad. Sell a great product and you can profit off fear without the moral dilemma.” (Nathan Latka)

– “Speaking of fear, one of the reasons you lose negotiations is when you fear you’re going to lose the negotiation. That’s why it’s best to start negotiations when that fear doesn’t exist. In other words, negotiate when you don’t have to.” (Nathan Latka)

– “Dream in Decades → Think in Years → Work in Weeks → Live in Days”

– Construieste-ti o comunitate de fans/followers si vei putea sa obtii o multime de lucruri gratuite de pe urma ei. Sau poti sa cumperi una gata formata si sa o monetizezi mai bine decat fostul proprietar.

– Poti ajunge la oricine iti doresti, numai sa ceri si sa nu te dai batut cu una cu doua.

– Cand investesti in imobiliare, nu cauta chilipiruri pe platformele online. Nu sunt acolo, cele mai bune ocazii s-au dat imediat, uneori fara sa mai ajunga pe platforme. Acolo au ramas ciurucurile. Daca vrei sa gasesti ocazii bune trebuie sa fi proactiv si sa te intalnesti cu proprietarii inainte de a face publica vanzare. Uneori chiar si inainte de a se gandi macar la o vanzare.

– Daca cumperi pentru a inchiria, cumpara doar in orase universitare, deoarece inchirierile pentru studenti nu vor intra niciodata in recesiune.

– Uita-te pe platformele de anunturi imobiliare nu pentru a gasi afaceri bune ci pentru a afla informatii despre zona, preturi, piata, nivelul chiriei.

– Nu cumpara o proprietate pe care o vei monetiza prin inchiriere la un pret mai mare decat pretul chiriei lunare x 100. Cu alte cuvinte sa ai un ROI sub 10 ani.

– “As a general rule, always keep six months of your living expenses in a savings account. The rest? Invest!” (Nathan Latka)

– “Your current money situation is a result of your choices. But your future will be, too. You decide: Use your present reality as a bundle of excuses that lock you into poor-world, or accept it and focus your energy on working with your reality. Some things you can change, some things you can’t. I choose to have an abundance mindset and to focus on what I can change.” (Nathan Latka)

– Cumpara afaceri digitale, care nu au angajati, care au o baza de date de clienti deja creata si au monopol asupra unui canal de distributie gratuit. E nevoie de timp si de cautari anoste ca sa gasesti asa ceva, dar exista o multime.

– “Make a habit of spending one hour a week prospecting for new deals. Make offers. Do things when you don’t have to. Don’t wait until you have money lying around to start building relationships to do a deal. Start negotiating when you don’t have to, when you don’t care about it, when you always planned to walk away anyway.” (Nathan Latka)

– Sa cladesti o firma de la zero te invata tot ce ai nevoie sa stii ca sa conduci o firma. E de preferat ca, inainte sa cumperi o afacere, sa construiesti tu insuti una, ca sa inveti tot ceea ce ai nevoie sa stii.