*Articol de Alice Teodorescu
A avea un continut relevant pentru comunitatea ta, asa cum scria si Gabriela aici, inseamna a construi valoare reala si a vorbi pe limba celor din comunitatea ta. Cu alte cuvinte, a crea noi motive pentru ca acestia sa se bucure ca sunt parte din aceasta comunitate si nu oricare alta.
Insa, pentru a putea discuta despre engagement si membri activi, nu putem ocoli ceea ce apare tot mai des pe buzele tuturor antreprenorilor / marketerilor etc. – strategia de continut. Fara o directie clara de continut, care sa comunice in aceeasi directie cu viziunea si valorile comunitatii, nu ajungem prea departe.
Asadar, iata 5 lucruri de avut in vedere pentru o strategie de continut eficienta si o comunitate implicata:
1. Cunoaste-ti in profunzime directia strategica si viziunea comunitatii. Ce fel de comunitate este? De ce s-au adunat oamenii aici? Ce ii uneste? Care le sunt fricile si durerile? Dar bucuriile? Ce ii apasa? Ce citesc dimineata la cafea? Toate aceste intrebari trebuie sa isi gaseasca raspunsurile direct de la cei din comunitatea ta. Fara sa vorbesti cu ei, nu vei sti incotro sa o apuci, vor fi doar presupuneri, iar presupunerile si realitatile se suprapun de prea putine ori.
2. Implica oamenii in crearea de continut. Ce mod mai bun de a genera engagement decat sa ii rogi pe oameni, direct, sa contribuie cu continut relevant pentru comunitate – sa scrie de la zero, sa inceapa discutii, sa ofere consultanta, sa ofere feedback pe continutul generat de alti membri din comunitate. Toate aceste tactici iti ofera posibilitatea de a starni conversatii productive, relevante, de durata.
3. Storytelling si continut vizual. Cu totii invatam din povesti, asa ca nu uita sa spui povestea comunitatii tale prin continutul generat. Povestile de succes ale membrilor, greselile din care au invatat, cartile pe care le citesc, filmele la care se uita – toate sunt un mod autentic de a-ti cunoaste comunitatea si a crea un sentiment de apartenenta. “Traduse” prin video, infografice sau articole, emisiuni live streamed, interviuri etc. – ofera ocazii diverse comunitatii tale sa dea povestea mai departe.
4. Fiecare tip de continut trebuie sa contina un mesaj-cheie. Indiferent de formatul generat, fiecare articol / video / meme etc. trebuie sa aiba un singur mesaj central, care sa fie in ton cu vocea si viziunea comunitatii. Daca incercam sa oferim prea multe mesaje intr-un singur tip de continut, sansele sunt sa se dilueze toate. Asadar, de fiecare data cand creezi, incepe cu “finalul” – unde vreau sa ajung? Cu ce vreau ca oamenii sa ramana? O idee. Keep it simple, vorba ceea.
5. Nu uita sa masori! Din momentul in care incepi sa creezi continut, totodata e important sa observi care este cel mai relevant pentru comunitatea ta. Ce formate prefera, cu care interactioneaza mai des, ce conversatii se starnesc, care aduna cele mai multe reactii, care genereaza dezbateri si controverse etc. Toate aceste date iti ofera directia si firul rosu pentru pasul urmator – ideea e sa creezi un continut cu care oamenii din comunitate chiar interactioneaza, nu?
Aceasta este lista cu cele 5 lucruri pe care eu le consider cruciale intr-o strategie de continut, insa, bineinteles, sunt mult mai multe variabile de luat in calcul. Voi ce ati observat ca functioneaza cel mai bine?