*Articol de Gabriela Blaga

Intr-o postare anterioara, va vorbeam despre cum puteti pune bazele unei comunitati online. Daca acest tip de comunitate este din ce in ce mai cunoscut, despre un grup gen “mastermind” se discuta mult mai putin. Haideti sa vedem despre ce este vorba!

In cartea sa “Gandeste si devii bogat”, Napoleon Hill ne dezvaluie cateva principii (vreo 13) care ne pot ajuta sa devenim oameni de succes. Pentru a scrie acest “retetar”, Hill i-a studiat, printre altii, pe Henry Ford, Thomas Edison, familia Rockefeller.

Ma voi opri, astazi, doar asupra “Principiului mintilor sclipitoare”, urmand, probabil, sa revin asupra celorlalte intr-un alt articol.

Aceste “minti sclipitoare” laolalta sunt ceea numim acum grup de tip “mastermind”. Napoleon Hill defineste un astfel de grup ca fiind: “o alianta formata din doua sau mai multe persoane care lucreaza, in armonie, pentru a atinge un scop comun, bine definit”.

Hill compara creierul uman cu o baterie electrica. Se stie prea bine ca mai multe baterii electrice furnizeaza mai multa energie decat una singura. In acelasi fel in care mai multe baterii electrice produc mai multa energie decat o singura baterie, mai multe “creiere coordonate printr-un spirit de armonie produc mai multa energie mentala decat unul singur”.

Facand parte dintr-un grup mastermind, poti “imprumuta” si folosi educatia, experienta, influenta si chiar capitalul financiar al altor oameni, reusind ca intr-un an sa obtii mai mult decat ai fi putut realiza de unul singur, intr-o perioada mult mai lunga de timp.

Henry Ford, de exemplu, s-a inconjurat de oameni care ii furnizau cunostinte pe care el nu le avea si pe care, probabil, nu le-ar fi dobandit vreodata. A stiut cum sa ii selecteze asa incat sa nu afecteze armonia grupului deja format, cunoscut fiind faptul ca fara armonie niciun grup nu poate functiona eficient.

Inainte de a va prezenta etapele necesare organizarii unui grup “mastermind”, iata cateva beneficii pe care vi le aduce:

– Sprijin reciproc
– Perspective diferite de a privi viata
– Abilitati, resurse pe care nu le aveti
– Asumarea responsabilitatii – de exemplu, daca iti stabilesti sa obtii un anumit rezultat in 2 luni, membrii grupului vor dori sa afle, in cadrul intalnirilor, ce progres ai facut.


Sa pui bazele unei aliante de tip “mastermind” este un proces simplu, pasii principali de urmat fiind:

1. Alege o tema (de exemplu: antreprenoriat, investii in educatie, etc.)
2. Selecteaza-ti partenerii, cu atentie. Alege persoane care se afla deja la nivelul unde ti-ai dori sa ajungi tu, sau doar cu un nivel inferior tie.
3. Agreati un set de reguli pe care toti membrii grupului sa le respecte astfel incat toata lumea sa beneficieze in egala masura de beneficii.
4. Intalniti-va!

“Rasfoind” articolele scrise pe aceasta tema, majoritatea din S.U.A., am aflat ca marimea ideala a unui grup de mastermind este de 3 – 6 persoane. Daca este sub acest numar, grupul risca sa isi piarda dinamica, iar daca este mai mare intalnirile vor dura mai mult, schimbul de idei va fi mult minimizat.

Pentru a obtine rezultate maxime din sinergia de grup, acesta ar trebui sa se intalneasca saptamanal, sau macar o data la doua saptamani, timp de o ora si toti membrii sa fie de fata. Desigur, daca nu se poate altfel, se poate recurge la modalitatile de intalnire virtuala, gen Skype.

Pentru ca fiecare participant sa simta ca isi aduce contributia si este ascultat, in calitate de fondator al grupului ar fi bine sa tii seama de urmatoarele reguli simple:

– Ofera fiecarui membru timp egal de exprimare; daca este necesar, poti folosi un cronometru.
– Nu intrerupe decat daca ti se solicita interventia.
– Decide daca ai nevoie ca pentru fiecare intalnire sa existe o agenda agreata in avans.
– Stabileste un facilitator al intalnirii.
– Noteaza ceea ce se discuta, decide in cadrul fiecarei intalniri.

Grupul “mastermind” solicita implicare, confidentialitate, deschidere in a oferi si cere recomandari, intr-un cadru in care onestitatea, respectul, bunavointa, compasiunea reprezinta valori esentiale. Fiecare membru al grupului actioneaza ca un catalizator al cresterii atat individuale, cat si a intregii aliante.

Hmm, redactand acest articol, imi dau seama ca mi-ar placea sa fac parte dintr-un “mastermind grup”. Cum din grupul “Brain Trusts” creat de Roosevelt nu mai pot face parte, sa incerc oare Bayareamastermind? Sau stiti voi un mastermind grup romanesc pentru startupperi?

*sursa foto