Sa citesti stirile la o diferenta de 1-3 zile poate fi o solutie buna, dar din experienta mea nu este nici pe departe suficienta pentru a te apara de influenta negativa a mass-mediei fara a te deconecta de la noutatile zilei. Dupa zeci de experimente pe care le-am facut de-a lungul anilor solutia la care am ajuns eu intr-un final este mult mai radicala:

1. Am anulat abonamentul la cablul TV (acum 13 ani). Am pastrat televizorul dar ne uitam doar la filme recomandate sau favorite si mergem des la cinema.

2. Mi-am anulat abonamentele de la toate newsletter-ele (au fost sute de NL si doar asta mi-a luat o saptamana). Ca sa ma protejez de spam si NL-ele incapatanate (Kiplinger, etc.) mi-am facut o adresa speciala pentru site-urile care iti cer adresa de email ca sa iti dea acces la o informatie sau un lead magnet si care te aboneza pe urma la NL-ul lor, adresa pe care o sterg si schimb o data pe an. Un alt beneficiu colateral este ca pe urma am putut mult mai usor sa imi implementez o strategie zero-inbox.

3. Am pastrat doar 2 NL din Romania care imi dau toata informatia actuala de care am nevoie: PressOne (zilnic) si Monday Memo (scris de Mona Dîrțu saptamanal).

4. Am pastrat doar 3 NL din strainatate pe care chiar reusesc sa le citesc: Eric Barker, Ash Maurya, Greater Good Magazine. Exista multe alte NL foarte bune dar am realizat ca nu am timpul necesar sa citesc mai mult de 5 NL pe saptamana asa ca le-am pastrat pe cele pe care am vazut ca le citesc de fiecare data. Am decis sa nu ma abonez la un NL doar ca sa il pastrez intr-un folder ca sa il citesc candva cand voi avea timp (practic am vazut ca nu apuc niciodata sa le citesc).

5. In masina ascult in general propriile compilatii (pe genuri si stari emotionale), audiobook-uri si doar rareori radioul. Chiar asa, la radio prefer sa ascult muzica (Rock, Itsy Bitsy, Guerilla, Romania Muzical) si uneori cand se nimereste stirile condensate de 3 minute. Am fost de ani de zile fan al show-lui de dimineata al lui Dobro, dar in ultimii ani a devenit prea narcisic pentru mine, asa ca acum ascult “Morning Glory” de pe Rock FM cu Razvan Exarhu.

6. Nu mai citesc ziare de 9 ani, dar ocazional, cand zbor mai mult de 1 ora imi cumpar 1-2 reviste pe care le citesc in avion si le las pe urma acolo (Wired, HBR, Inc.com, Entreprenuer, Fast Company).

7. In social media urmaresc doar Facebook. Acum cativa ani aveam pe profil 5000 de “prieteni” pe care nu ii cunosteam si pe care ii colectasem de-a lungul anilor din dorinta de a avea pur si simplu o cifra cat mai mare, dar la un moment dat mi-am revenit la ratiune, am migrat profilul intr-o pagina FB unde postez doar articole profesionale si mi-am facut un nou profil unde mi-am invitat doar prieteni apropiati si accept ca prieteni doar persoanele pe care le-am cunoscut personal si mi-au placut. O data pe an verific lista si persoanelor pe care nu mi le amintesc, le dau unfriend. Stiu ca asa se formeaza o bula de oameni similari mie, dar nici nu vreau altceva. Prin activitatea mea profesionala intalnesc saptamanal multi oameni din diferite zone socio-culturale, asa ca am parte de suficienta diversitate.

8. Merg saptamana la cursuri, ateliere, workshop-uri, prezentari (in medie 2-3 pe saptamana), unde invat tot felul de lucruri care ma intereseaza (de la anime la improvizatie), dar cel mai important este ca acolo cunosc mereu oameni noi de la care aflu tot felul de lucruri interesante.

9. Citesc aproape in fiecare seara carti tiparite, din genuri diverse, atat fictiune (poezie, fantasy, science fiction, etc) cat si non-fictiune (psihologie, business, memorii etc). Am observat ca dorm mult mai bine (mai putin agitat) daca seara la culcare citesc carti fizice si nu ma uit la filme sau citesc articole pe laptop.

Cam asta am vazut ca merge la mine ca sa am un echilibru (dialectic) intre protejare si informare.
Voi ce solutii aveti?