*Articol de Alex Dragan

Lucrurile evolueaza foarte rapid si este clar ca evolueaza in directia tehnologiei mobile. Progresele hardware ale senzorilor, bateriilor, sistemelor de operare si platformelor se adapteaza acum la vietile noastre. Pentru a lansa o aplicatie de un miliard de $ trebuie sa te concentrezi pe nevoi mari, cu caracter universal. Fondatorii nu dau intamplator peste ceva grozav, ei au viziuni.

Daca deja ai o idee grozava si ai validarea ca milioane, daca nu chiar miliarde de oameni, o vor iubi atunci iesi in lume si testeaza-ti ideea, pune-o pe hartie si incepe sa primesti feedback. Acesta este primul pas. Obiectivul tau este ca prototipul sa ajunga cat mai repede pe mainile utilizatorilor, ca sa poti obtine cat mai mult feedback posibil si a incepe astfel sa te indrepti catre livrarea unui serviciu uimitor.

1. Pentru inceput trebuie sa strangi o echipa, care te-ar putea include doar pe tine si un partener cofondator, apoi sa proiectezi un design, un wireframe, un prototip prin care sa-i dai gata pe primii utilizatori. Decide care sunt oamenii cheie de care ai nevoie in echipa pentru a o face sa functioneze si fa tot ce poti pentru a-i coopta.

Recrutarea va fi principala ta responsabilitate pe toata durata de viata a aplicatiei tale. Vei avea nevoie de trei oameni pentru roluri-cheie: cineva care sa conduca viziunea de produs, cineva care sa creeze tehnologia si cineva care sa se concentreze pe obtinerea de utilizatori si generarea banilor.

2. Obtinerea potrivirii dintre produs si piata este cea mai importanta parte, dar si cea mai epuizanta. Aici adevaratii antreprenori isi arata valoarea. In aceasta etapa se pun bazele companiei. Nu trebuie sa te multumesti cu un nivel scazut al potrivirii dintre produs si nevoile pietei, pentru ca te vei chinui constant pe masura ce compania inainteaza.

Daca utilizatorii vor cere sus si tare sa-ti utilizeze aplicatia, vei fi intr-o pozitie grozava pentru a incepe construirea unei afaceri solide. Vei avea sansa de a-i surprinde constant pe utilizatori, de a introduce mai multe caracteristici, de a intelege cum sa obtii venituri mari.

3. Dupa ce ai obtinut potrivirea dintre produs si piata, trebuie sa concepi o structura de organizare care sa poata aduce mai multi utilizatori si care sa genereze un venit profitabil intr-un mod demonstrabil.

Acum trebuie sa pastrezi si sa sporesti acel impact imbunatatind, in mod sistematic, fiecare parte a aplicatiei tale si concentrandu-te pe modul in care vei genera venit. Pe masura ce cresterea continua, va trebui sa te gandesti la expansiunea pe plan international si la aspectele complexe pe care aceasta le va immplica pentru produsul tau.

Acum esti pregatit sa cauti oameni care vor ocupa o serie de pozitii cheie de conducere. In prima faza, te vei concentra pe marketing/vanzari pentru a-ti stimula motorul de crestere. Pe masura ce te pregatesti sa te extinzi va fi important sa-ti dai seama cum vezi tu organizatia ideala si care este structura ideala a echipei tale. Aceasta este o etapa importanta pentru orice aplicatie si pentru orice companie. Totusi trebuie sa ai grija sa iti estimezi performanta cu acuratete si sa fii cu adevarat pregatit sa te extinzi. Extinderea prematura este presarata cu pericole si dorinta de a trece la urmatoarea etapa va fi mare.

4. Cand aplicatia atinge pragul de 500 milioane de $, echipa de ingineri si dezvoltatori se maturizeaza, devenind un sistem care lucreaza cu finete, deruland in mod regulat imbunatatiri ale caracteristicilor, testand continuu schimbari, optimizari si imbunatatiri prin intermediul unui cadru inteligent. Aici vei avea o echipa mare (undeva aproximativ de 100 de oameni), vei consolida echipa de conducere si astfel vei fi mult mai increzator avand oameni cu experienta alaturi de tine. Echipa isi petrece 80% din timp imbunatatind proddusul si 20% din timp visand cu ochii deschisi si inovand.

Pe masura ce te extinzi, cel mai probabil vei simti nevoia sa angajezi oameni cu experienta care au mai avut anterior roluri cheie. Sunt sanse mari ca un director de operatiuni (COO) cu experienta sa aplice rigoarea si procesele de care ai nevoie pentru a creste intr-un mod eficient si lin. Avand venituri considerabile, vei avea optiunea de angaja oameni care sa contribuie la extinderea altor departamente si te vei concentra pe atragerea unor specialisti pentru a-ti imbunatati echipele de ingineri, de colectare si procesare a datelor, de marketing si design.

5. Ai un vicepresedinte de marketing si impreuna cu el ai pus la cale o strategie de achizitionare a utilizatorilor si descoperi constant noi canale de testare. Achizitia de utilizatori a devenit acum sistematica si predictibila si, cu fiecare trimestru, echipa de marketing reduce costul de achizitie.

Pe masura ce aplicatia devine mai buna, imbunatatesti constant valoarea de viata a utilizatorilor tai, determinandu-i sa revina. In acelasi timp, te concentrezi si pe modelul de afaceri, cum sa ajustezi preturile pentru a ramane in competitie si cum sa-ti menti diferentierea fata de concurenta. Astfel compania devine si mai profitabila, veniturile cresc de la zeci de milioane spre sute de milioane.

Nu mai esti tratat ca un startup, esti o adevarata companie si trebuie sa te asiguri ca operatiunile tale financiare sunt gestionate de un adevarat director financiar. Evaluarea nu mai este usor de calculat, ea se bazeaza pe nivelul performantei de ordin financiar.

6. Pentru a te lansa pe plan international in stil mare, sau pentru a avea o crestere mai serioasa decat concurentii tai, poti apela la o finantare, iar cu cat compania ta este mai profitabila si are o crestere mai rapida, cu atat este mai probabil sa atragi investitii din partea marilor investitori.

Asadar munca nu se termina niciodata, exista mereu o noua problema pe care trebuie sa o rezolvi si o noua provocare cu care trebuie sa te confrunti.