Steve Blank și Eric Ries spun adesea că 60% dintre startup-urile din State eșuează în primii 2-3 ani. Eu estimez că aproximativ 90% din startup-urile româneşti eşuează în primii 2 ani de existenţă. Și să ți pierzi toți banii investiți, 1-2 ani din viață, încrederea, energia și uneori relațiile nu este de loc plăcut. Așa că e normal să te întrebi, cum poţi porni prima ta afacere cu un risc cât mai scăzut de eşec? Sau altfel spus cum poți micșora la minimum costurile validării ideii tale de afacere în termeni de bani, timp și energie?

Un răspuns pe care antreprenori și investitori din toată lumea au început să îl dea și aplice este acela de a-ți testa ideea, nu în gol, ci ”în mijlocul acțiunii”. Piața îți va fi mereu adevărata măsură, iar asta nu poate fi validată decât mergând și stând de vorbă cu cei pe care vrei să îi ai clienți. Tot ce ai nevoie să știi despre afacerea ta pentru a fi de succes se află deja în mintea clienților tăi. Simplu, nu?

Marele meu regret este că nu știam de Lean Startup cu 20 ani în urmă, când am început primul meu business, pentru că m-ar fi scutit de timp pierdut, bani şi energie pentru multe din afacerile mele eşuate. Dar acum știu și mă bucur să văd că generațiile noi de antreprenori învață și aplică această metodă, pentru a lansa o afacere cu costuri și riscuri minime.

Am citit recent un articol de Ash Maurya, unul dintre preferații mei, și acesta puncta atât ideea de a iubi problema pe care o ai de rezolvat, cât și de a înțelege cu adevărat această problemă înainte de a veni cu o soluție. Clienților chiar nu le pasă de soluția ta, decât dacă le rezolvă pe bune durerile. Degeaba vrei să vinzi tu mere, dacă oamenii vor fructul pasiunii acum, nu-i așa? Din nou, simplu. Mantra pe care orice antreprenor bun o are pornește tocmai de aici: What are the pains of my clients?

Dacă poți înțelege asta, ideea e pe jumătate validată. Urmează apoi construirea soluției.

Până atunci însă, dacă vrei să te ghidez în acest proces de validare a ideii de business pentru a porni cu riscuri minime înainte, te aștept în programul online pe care îl lansez. Te poți înscrie aici: https://automatketing.com/valideaza-ti-ideea/