Asadar acesta este formatul intalnirilor noastre de suport emotional, pe care m-am gandit sa il impartasesc cu voi #peblog, poate va inspira:

1. Inainte de fiecare intalnire stabilim un facilitator care sa se ocupe de intalnirea viitoare. Practic, se ocupa de gasirea si rezervarea locului, anuntarea tuturor membrilor, alegerea melodiei de inceput, cronometrarea timpului si readucerea aminte sa respectam regulile grupului. Faciliteaza procesul, nu continutul.

2. Cand ne intalnim, primele 30 de minute, in timp ce ii asteptam pe intarziati, stam de vorba intre noi cum ne vine, despre ce ne vine. Relaxare.

3. Cel care faciliteaza ne anunta ca incepem, ne asezam comod in cerc, apoi facilitatorul ne pune pe telefon o melodie frumoasa si inspiratoare, timp in care noi ne linistim si ne centram. Liniste.

4. Urmeaza 5 minute in care fiecare din noi, unul dupa altul, spunem tot ce avem pe suflet sau ce ni s-a intamplat in ultima vreme, in timp ce restul grupului asculta atent. Ne abtinem sa comentam, intrebam, dam sfaturi, ci doar ascultam empatic ceea ce omul are de spus.

Facilitatorul cronometreaza cele 5 minute (noi folosim timer-ul de pe smartphone) si in cazul in care ne vine chef de dat sfaturi ne aduce aminte care sunt regulile asumate pentru acest sharing. Unii termina mai devreme de 5 minute (desi se intampla rar). Iar daca te prinde alarma telefonului in mijlocul frazei, evident ca iti termini ideea. Ascultare.

5. Etapa de dinainte ne-a ajutat sa ne centram si sa ne conectam cu problemele importante din viata noastra, asa ca la finalul cercului de sharing, facilitatorul intreaba cine are un subiect care il framanta si pe care vrea sa il impartaseasca grupului. Unul sau altul dintre noi anunta ca are un subiect de clarificat, pe care vrea sa ni-l prezinte, iar dupa ce vedem cati suntem, ne hotaram rapid in ce ordine incepem. Incercam sa ascultam fara sa ne repezim sa dam sfaturi, eventual mai punem o intrebare, iar dupa ce primul participant a terminat de vorbit, facem un cerc scurt in care fiecare povesteste in ce masura a trait ceva similar si ce anume din ce a facut, l-a ajutat. Pe urma trecem la urmatorul participant si tot asa. Conectare.

6. Cand ajungem cu 15-20 minute inainte de ora la care ne-am propus sa terminam, facilitatorul ne atrage atentia ca este timpul sa incheiem. Facem inca un cerc de sharing scurt (necronometrat) cu ce anume a luat valoros fiecare din noi din seara respectiva, stabilim cand ne vedem data viitoare si cine faciliteaza, ne imbratisam si plecam fiecare la casele noastre.

Va reamintesc sa luati toate acestea ca pe niste recomandari si nu ca pe niste reguli fixe si inflexibile. Jucati-va cu ele, experimentati ce va trece prin cap si in cazul in care ajungeti la o dilema privind ce sa faceti… ascultati ce va spune inima 🙂

Spor la sharing!